O czym chciałbyś poczytać?
Wybierz markę

Deska do krojenia — niezbędny element każdej kuchni

Gdy myślisz o niezbędnikach kuchennych, być może ten przedmiot nie przychodzi Ci pierwszy do głowy. Jednak bez niego przygotowanie potraw byłoby bardzo trudne, a nawet praktycznie niemożliwe. Deska do krojenia — bo o niej mowa — jest niczym Doktor Watson, który zawsze jest gotowy służyć pomocą Sherlockowi Holmesowi — ostremu i zawsze gotowemu do działania nożowi. Wprawdzie to on z tej dwójki odgrywa pierwsze skrzypce w gotowaniu. Jednak bez stabilnej podstawy, jaką jest jego oddany przyjaciel, nie byłby w stanie osiągnąć sukcesu. 

Tym malowniczym porównaniem chcieliśmy podkreślić, jak ważną rolę pełni w kuchni prosta i skromna deska do krojenia. Jeśli zależy Ci, aby przygotowanie posiłków szło sprawnie i odbywało się bez najmniejszych przeszkód, zdecydowanie dobrze byłoby dokładnie się jej przyjrzeć. Nie zdziw się, kiedy zauważysz, że współpracownica noża ma już swoje lata i z chęcią przejdzie na wyczekiwaną emeryturę. A Ty będziesz musiał znaleźć godnego następcę.

Jaka powinna być nowa deska? Wbrew pozorom nie jest to błahe zagadnienie i warto poświęcić mu więcej uwagi. Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytania: z jakiego ma być materiału, czy wybrać taką z dodatkowymi akcesoriami, jak ją pielęgnować, by w doskonałym stanie służyła dobrze i długo, a dodatkowo, czy jedna deska w kuchni będzie wystarczająca. Przygotowaliśmy odpowiedzi na powyższe pytania i nie tylko.

Deska do krojenia — niezbędny element każdej kuchni 1
Jak deska do krojenia? Oto jest pytanie.

Jedna deska dobra do wszystkiego — hit czy mit?

Jeśli nie jesteś fanem gotowania, nie masz dużo miejsca do przechowywania w kuchni lub z reguły wystarcza Ci jeden garnek i patelnia, to pewnie się zastanawiasz, czy potrzebujesz kilku desek do krojenia. W dodatku w większości opisów takich produktów znajdziesz chwytliwe, marketingowe slogany typu „łatwa pielęgnacja”, „niezwykle trwała”, „antybakteryjna”. Czy to nie jest dostateczny powód, by mieć w swoim kuchennym asortymencie tylko jeden egzemplarz? W tym przypadku kierowanie się zasadami minimalizmu nie jest do końca dobre. Dlaczego?

  1. Wygoda — nawet kiedy przygotowujesz najprostsze danie, z reguły kroisz przynajmniej dwa składniki. Gdy są to tylko warzywa, jedna deska z pewnością wystarczy. Sytuacja jest trudniejsza, jeśli oprócz papryki, cebuli i marchewki musisz przygotować też mięso. Wtedy konieczne będzie mycie, a co za tym idzie, więcej pracy i dłuższe gotowanie. 
  2. Zdrowie — jeśli się uprzesz, oczywiście możesz korzystać tylko z jednej deski do krojenia. Jednak powinieneś być świadomy, że warzywa, które zjadasz na surowo, mogą mieć kontakt z pozostałościami po mięsie lub rybie. Istnieje duże ryzyko, że taka sytuacja będzie mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie.
  3. Względy etyczne i alergiczne — gdy mieszkasz z osobą, która z różnych względów nie je mięsa lub innych pokarmów, wręcz niestosowne, a nawet niekiedy niebezpieczne, jest mieć tylko pojedynczy egzemplarz. 

Skoro jedna deska do krojenia nawet w przypadku sporadycznego gotowania nie jest wystarczająca, rodzi się pytanie, ile w takim razie trzeba ich mieć. Minimalnie dwie (pierwsza do surowego mięsa, a druga do całej reszty), optymalnie cztery (osobna do mięsa, ryb, warzyw, pieczywa). Górną granicę definiuje miejsce w szafkach kuchennych i własne potrzeby czy indywidualne zachcianki.      

deski-do-krojenia-niezbedny-element-kazdej-kuchni
Deska do krojenia to podstawa w kuchni. Warto mieć kilka egezemplarzy.

Jaka deska do krojenia?

Lepiej nie zostawiać sobie decyzji o wyborze deski do krojenia na ostatnią chwilę. Gdy znajdziesz się już w sklepie w alejce z akcesoriami kuchennymi, z pewnością poczujesz się zagubiony. Przez co, zamiast skupić się na ważnych aspektach, zwrócisz uwagę tylko na cenę. Taki rozwój spraw w późniejszym czasie doprowadzi Cię do wielu nerwów. Mierna jakość przedmiotu może spowodować, że gotowanie przestanie być przyjemne. 

Jak uniknąć takiej sytuacji? Jeszcze przed zakupem, dokładnie przemyśl, jak powinna wyglądać deska skrojona na miarę Twoich kuchennych potrzeb. Pomimo niezwykle prostej budowy, do wyboru jest wiele modeli, wariantów, zestawów. Skup się na najważniejszych cechach, takich jak:

  • materiał – clou sprawy — tworzywo, z jakiego będzie wykonana, wpłynie na jej wady i zalety, a przede wszystkim na wygląd. Estetycznie wykończony egzemplarz przyda się nie tylko w kuchni, ale też np. jako deska do serów lub sushi na spotkaniu z przyjaciółmi. Możesz zdecydować się na klasyczne drewno, modny bambus, uniwersalny plastik, ekskluzywne szkło, mocny kamień. Pamiętaj, że nie wszystkie Twoje deski muszą być wykonane z tego samego materiału.
  • wielkość i kształt — rozmiar dobierz do przeznaczenia. Jak już wcześniej wspominaliśmy, jedna deska do wszystkiego to niezbyt dobry pomysł. O wiele lepiej zdecydować się na kilka o różnej wielkości. Dzięki temu do pokrojenia jabłka dla dziecka sięgniesz po najmniejszą, a do przygotowania obiadu po dużą i wygodną. Drugi aspekt to kształt. Jeśli chodzi o praktyczność, to bezkonkurencyjne są te prostokątne lub kwadratowe. Trochę szaleństwa nie zaszkodzi. Jeden egzemplarz o fantazyjnej formie świetnie sprawdzi się do serwowania przekąsek.
deski-do-krojenia-o-nieregularnym-ksztalcie-mozesz-wykorzystac-jako-deski-do-serwowania-przekasek
Deska do krojenia o ciekawym kształcie posłuży Ci też jako podstawka do serwowania przekąsek.
  • dodatkowe akcesoria — deska desce nierówna. Gdy po jednej stronie umieścisz niczym niewyróżniający się, prostokątny element, to po drugiej znajdzie się taki z rączką, rowkiem na wyciekający sok, dodatkowymi miseczkami na pokrojone warzywa i owoce, podkładkami antypoślizgowymi, a także praktyczny stojak. Pamiętaj, że wszystkie dodatkowe bajery, nawet jeśli są bardzo funkcjonalne, będą zajmowały miejsce. Dlatego nie bierz wszystkiego na hura, jeśli nie dysponujesz wystarczającą przestrzenią w kuchni, 
  • trwałość i pielęgnacja — życie to nieustanne poszukiwanie kompromisów, podobnie jest w przypadku deski do krojenia. Musi ona być łatwa w pielęgnacji, ale też trwała. W pierwszym aspekcie najlepiej sprawdzą się wszystkie materiały o gładkiej powierzchni, np. szkło, kamień. Jednak decydując się na ten wariant, musisz bardzo uważać, by jej nie zbić. Plastik stosunkowo łatwo utrzymać w czystości, ale też nie wyróżnia się w przypadku trwałości. Deska drewniana może służyć Ci przez lata, jeśli tylko poświęcisz jej odrobinę uwagi przy pielęgnacji.

Plastik — najlepszy wybór?

Deska do krojenia wykonana z plastiku wydaje się być najlepszą opcją. Po pierwsze jest bardzo łatwo dostępna, wystarczy przejść się do najbliższego marketu. Po drugie do zakupu zachęca niewygórowana cena, a także szeroka gama dostępnych kolorów i rozmiarów. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zaopatrzył się w wieloelementowy zestaw. Dzięki temu każdy egzemplarz będzie miał swoje przeznaczenie. Gdy ustalisz, że czerwona deska do krojenia jest do mięsa, zielona do warzyw, a niebieska do ryb, na pewno nigdy się nie pomylisz. Ponadto materiał nadaje się do mycia w zmywarkach, więc pielęgnacja nie będzie zajmować zbyt dużo czasu.

Lista plusów brzmi przekonująco. Jednak gdyby deska plastikowa miała same zalety, na rynku nie pojawiłaby się żadna konkurencja. A skoro jest jej całkiem sporo, dowód na to, że to rozwiązanie ma też słabe strony. Jedną z nich są łatwo powstające, szpecące rysy. Co gorsza, wpływają one nie tylko na estetykę, ale też na higienę i pielęgnację. Cienkie szparki to idealne miejsce na rozwój bakterii. Kiedy już niechciani intruzi zaczną się tam pojawiać, mycie deski do krojenia będzie trudniejsze, a w dodatku może zacząć nieprzyjemnie pachnieć. Bezsprzecznie są to wady, które będą uprzykrzać przygotowanie posiłków i sprawić, że co kilka miesięcy będziesz zmuszony do zakupu kolejnego egzemplarza. 

na-desce-plastikowej-z-czasem-zaczynaja-pojawiac-sie-nieestetyczne-rysy
Deska do krojenia wykonana z plastiku jest niezwykle praktyczna, ale nie unikniesz powstawania szpecących rys.

Jednak o wiele większym problemem okazuje się być materiał, z jakiego jest wykonana. Nie od dzisiaj wiadomo, że tworzywo sztuczne, chociaż bardzo praktyczne, może mieć zły wpływ na zdrowie. Plastik pod wpływem czynników zewnętrznych tworzy szkodliwe związki chemiczne, które później razem z przygotowywanym jedzeniem trafią wprost do Twojego organizmu.

Na szczęście nie musisz być wykwalifikowanym specjalistą, żeby znaleźć bezpieczny w użytkowaniu egzemplarz. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź, czy deska do krojenia posiada certyfikat i jest dopuszczona do kontaktu z jedzeniem. Ewentualnie skontroluj zastosowany rodzaj plastiku. Pomoże Ci w tym oznaczenie, które musi pojawić się na produkcie. Zazwyczaj jest to symbol trójkąta z numerkiem w środku. Najbardziej odpowiednim będzie ten z numerem 2 (HDPE) lub 5 (PP). Obydwa tworzywa są wytrzymałe i jednocześnie bezpieczne dla Ciebie i Twoich bliskich. 

Jak ustabilizować deskę podczas krojenia 

Jedną z cech deski do krojenia wykonanej z plastiku jest niska waga. Na pierwszy rzut oka jest to zaleta. Jednak plus bardzo szybko zmieni się w minus, kiedy okaże się, że przy siekaniu będzie przemieszczała się po całym blacie. Dlatego najlepiej zakupić egzemplarz ze specjalnymi antypoślizgowymi podkładkami. 

podkladki-antyposlizgowe-ustabilizuja-deske-do-krojenia
Deska do krojenia z antypoślizgowymi podkładkami ułatwi pracę.

Jeśli jesteś już posiadaczem roztańczonej deski do krojenia, nic straconego, masz aż trzy rozwiązania tego problemu. 

  1. Samodzielnie przyklej antypoślizgowe nakładki. Najlepiej po jednej na każdy róg. Zadanie proste i skuteczne, ale trzeba bardzo uważać, żeby podczas mycia niechcący nie oderwać podkładek.
  2. Gdy deska do krojenia jest nieduża i masz pod ręką dwie gumki recepturki, wystarczy nałożyć je na obydwie krawędzie, by uzyskać stabilny przedmiot. 
  3. Włóż pod nią wilgotny ręcznik, to najszybszy i najłatwiejszy sposób, by powstrzymać deskę przed poruszaniem się.         

Deska drewniana — dla profesjonalistów i nie tylko

Drewno już od dawien dawna stosuje się do produkcji desek do krojenia. Profesjonaliści sięgają po nie, ponieważ nie tępią noży. Dodatkowo są twarde, masywne i ciężkie, dzięki temu nawet przy pracy na pełnych obrotach nie ma ryzyka przesunięcia czy braku stabilności. Ciekawą cechą tego materiału jest umiejętność zasklepiania drobnych cięć czy antybakteryjność. 

Oczywiście, żeby cieszyć się wszystkimi zaletami przez lata, trzeba regularnie przeprowadzać pielęgnację. Z tego względu z większym dystansem do desek podchodzą amatorzy gotowania. Wizja poświęcania dodatkowego czasu na ręczne czyszczenie i dbanie o kawałek drewna jest dla wielu odstraszająca. Jednak oprócz wyżej wymienionych plusów, ma ona jeszcze kilka asów w rękawie. To właśnie dzięki nim zgromadziła tak wielu zwolenników.

dzieki-stojakowi-na-deski-drewniane-wyeksponujesz-je-na-blacie-kuchennym
Estetyczna, drewniana deska do krojenia wyeksponowana na stojaku stanie ciekawą ozdobą w kuchni.

Zalety drewnianej deski do krojenia:  

  • dzieło natury — w obecnych czasach społeczeństwo jest coraz bardziej świadome, jak ważna jest troska o naszą planetę. Większość ludzi woli wybierać produkty wykonane z naturalnych, odnawialnych i podlegających recyklingowi surowców, a deska drewniana świetnie wpisuje się w te trendy. 
  • doskonałe połączenie funkcjonalności i piękna — oprócz wygodny użytkowania naturalna deska do krojenia oferuje znacznie więcej. Niepowtarzalny rysunek drewna sprawia, że każdy egzemplarz jest jedyny w swoim rodzaju. Dzięki temu nie tylko nadaje się do przygotowania posiłków, ale też do serwowania. Ułożone na niej sery lub inne przekąski zrobią furorę na niejednym przyjęciu. 
  • nawet jak się zniszczy, to się nie zniszczy — podczas gdy porysowana deska z plastiku wędruje do kosza, nawet uszkodzony drewniany odpowiednik nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Jak to możliwe? Materiał, z którego jest wykonana, z łatwością można odświeżyć. Wystarczy przeszlifować i zaimpregnować powierzchnię, by wyglądała jak nowa.
  • wybór na lata — wystarczy kierować się prostymi zasadami pielęgnacji, żeby zachować deskę w idealnym stanie na długo. Zakup nawet kilku drewnianych egzemplarzy z pewnością się opłaci, gdyż przez wiele sezonów nie będzie trzeba zaopatrzyć się w kolejne.   

Kuchenne SPA, czyli pielęgnacja deski drewnianej

Kluczem do utrzymania deski drewnianej we wzorowej kondycji jest odpowiednia pielęgnacja. Warto wprowadzić odpowiednie zabiegi do swojej rutyny i raz na jakiś czas (częstotliwość będzie zależna od intensywności stosowania) zafundować jej prawdziwe SPA. Żeby Ci to ułatwić, przygotowaliśmy siedem najważniejszych zasad. Dzięki nim raz na zawsze zapomnisz o plamach, długotrwałym szorowaniu zaschniętych resztek jedzenia, wyginaniu się, pękaniu, gniciu, a także przykrym zapachu. Słowem deska drewniana będzie prezentować się świetnie niezależnie od sytuacji. 

Regulamin codziennego korzystania z deski drewnianej

  1. Umyj ją zaraz po skończeniu pracy. 
  2. Przecieraj wilgotną szmatką z płynem do mycia naczyń.
  3. Nie myj w zmywarce.
  4. Nie zostawiaj jej w zlewie razem z brudnymi naczyniami.
  5. Nie pozostawiaj jej na dłuższy czas w wodzie.
  6. Pozwalaj jej całkowicie wyschnąć lub wycieraj do sucha.
  7. Podczas suszenia dolna krawędź nie powinna stać w wodzie.
codzienna-pielegnacja-jest-kluczem-do-zachowania-deski-drewnianej-w-swietnym-stanie
Drewniana deska do krojenia przez lata będzie w świetnej kondycji, jeśli tylko będziesz odpowiednio o nią dbać.

Jednak to nie wszystko, co możesz zrobić, by utrzymać ją w idealnym stanie. Po krojeniu łatwo barwiących produktów (buraki) czy posiadających mocną woń (ryba) zastosuj ciężką, domową artylerię. Spryskaj deskę mieszanką octu i wody w stosunku 1:3 lub przetrzyj plasterkiem cytryny. 

Jak zaimpregnować deskę do krojenia?

Raz na jakiś czas powinieneś poświęcić desce drewnianej nieco więcej uwagi. Przy codziennym użytkowaniu najlepiej przeprowadzać impregnację co 4-6 tygodni. Jak się za to zabrać? Tak naprawdę nie jest to skomplikowane zadanie. Można je porównać do pielęgnacji skóry. Składa się ono z dwóch etapów: dogłębnego oczyszczania i nawilżania. Co najważniejsze, nie musisz stosować profesjonalnych detergentów czy chemicznych środków do impregnacji, wszystkie „kosmetyki” dla deski do krojenia znajdziesz w kuchni


Krok pierwszy: peeling

Cel: 

  • usunięcie resztek, plam,
  • wygładzenie powierzchni,
  • rozjaśnienie koloru.

Przygotuj:

  • sól gruboziarnistą,
  • połówkę cytryny. 

Posyp deskę drewnianą solą. Wyciśnij na nią trochę soku z cytryny, a następnie kolistymi ruchami rozetrzyj papkę za pomocą połówki owocu. Mieszankę możesz pozostawić na powierzchni, jednak nie dłużej niż 5 minut. W innym przypadku zaschnięta sól będzie trudna do usunięcia. Na zakończenie przepłucz deskę ciepłą wodą. 


Krok drugi: impregnacja


Cel:

  • zabezpieczenie drewna przed wchłanianiem wilgoci,
  • uwydatnienie rysunku drewna,
  • przedłużenie żywotności.

Przygotuj:

  • oliwa lub olej kokosowy

Przed rozpoczęciem impregnacji delikatnie podgrzej olej lub oliwę. Dzięki temu lepiej się wchłonie i szybciej wyschnie. Za pomocą bawełnianej szmatki rozprowadź substancję po całej powierzchni deski. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Po czym wszystkie czynności powtórz minimum jeszcze raz. 

Deska bambusowa — czy jest ekologiczna?

Świetną alternatywą dla deski drewnianej wydaje się być ta wykonana z bambusa. Jest trwała, również nie tępi noża, a przy tym wszystkim o wiele lepiej znosi wilgoć i szybko schnie. Na tym zalety się nie kończą. Żeby mogła powstać, tysiące cienkich włókien trawy musi zostać sprasowanych. Dzięki takiej technologii nie ma potrzeby stosowania żadnych klejów. W dodatku, jak przekonują specjaliści od marketingu, surowiec bardzo szybko się odnawia, więc jest niezwykle przyjazny dla środowiska. 

deska-bambusowa-trwala-i-odporna-na-wode
Deska do krojenia z bambusa to dobra alternatywa dla deski drewnianej.

Prawda nie jest tak kolorowa. Aby stworzyć wielką plantację bambusa, z reguły trzeba wyciąć sporą powierzchnię lasów tropikalnych. Roślina ze względu na szybkie rozprzestrzenianie jest uznawana za gatunek inwazyjny. Powoduje zachwianie otaczających ich ekosystemów. W najgorszym przypadku może doprowadzić do ich zniszczenia. W dodatku surowiec nie zawsze jest pozyskiwany tylko z oficjalnych źródeł, nierzadko nielegalna wycinka odbywa się też na terenach chronionych.

Oczywiście ciemna strona produkcji bambusowych rozwiązań, nie oznacza, że jesteś zmuszony całkowicie zrezygnować z ich stosowania. Część firm stosuje specjalne praktyki, żeby nie wpływać negatywnie na środowisko, dlatego warto wybierać ich produkty. Jeśli deska bambusowa posiada certyfikaty, to możesz śmiało się na nią zdecydować. Pamiętaj, że ten rodzaj podstawek do krojenia również wymaga regularnej impregnacji.   

Gdy liczy się wygląd — deski ze szkła, kamienia

Od niedawna na rynku pojawiają się deski do krojenia wykonane ze szkła czy kamienia. Ich największą zaletą jest gładka powierzchnia, dzięki której jest łatwa w czyszczeniu i higieniczna. Masz pewność, że nie gromadzą się na niej bakterie. Nie barwi się i nie pochłania nieprzyjemnych zapachów, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku krojenia ryb, czosnku, pietruszki czy buraków. No i najważniejszy aspekt dla ludzi zabieganych deska ze szkła nadaje się do mycia w zmywarce.

Dodatkowo takim akcesoriom nie można odmówić efektownego wyglądu. Wykonana z marmuru stanie się wyróżniającym elementem wystroju w kuchni w stylu glamour. Surowo prezentujące się szkoło świetnie odnajdzie się we wnętrzu industrialnym czy nowoczesnym. Wykorzystasz je także do serwowania, np. jako deska do serów. 

deska-marmurowa-jest-niezwykle-modna
Deska do krojenia wykonana z kamienia jest niezwykle estetyczna, ale ma też wady. W trakcie pracy nóż może się ślizgać.

Niestety, nie jest do najbardziej praktyczny egzemplarz. Śliska, twarda powierzchnia ma swoje zalety, ale też wady. Po pierwsze tępi ostrza i przy krojeniu wydaje nieprzyjemne dźwięki. Po drugie musisz na nią bardzo uważać, zarówno przy pielęgnacji (łatwo może się stłuc lub uszczerbić), jak i podczas przygotowywania posiłków. Deska do krojenia ze szkła czy kamienia jest gładka i nóż może się po niej ślizgać. Z tego względu takie rozwiązanie bardziej nadaje się jako dodatkowy element wyposażenia kuchni niż narzędzie do codziennego użytku.      

Idealny pomocnik w przygotowywaniu posiłków

Na pytanie, czy istnieje trwała deska do krojenia, serwowania, a do tego jeszcze łatwa w utrzymaniu, jesteśmy zmuszeni odpowiedzieć „nie”. Każdy rodzaj ma zarówno plusy, jak i minusy. Jednak zupełnie bezsensu jest poszukiwanie jednego, idealnego do wszystkiego rozwiązania. Zamiast tego polecamy zaopatrzyć się w kilka różnych egzemplarzy. Dzięki temu każdy z nich będzie miał swoje zadanie, w którym najlepiej się odnajduje. Deska drewniana lub bambusowa do codziennego przygotowania posiłków, szklana, opcjonalnie dobrej jakości plastikowa, do krojenia produktów o mocnej woni, a kamienna do serwowania. Gdy zaopatrzysz się w taki zestaw, będziesz gotowy na wszystkie kuchenne wyzwania.

Deska do krojenia — niezbędny element każdej kuchni 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll to top